Uzunluk Birimi Metre Nasıl Bulunmuştur?

Metre

Ölçü birimi olarak kullandığımız metrenin ortaya nasıl çıktığını hiç düşündünüz mü?


Metre bir uzunluk ölçü birimidir. Genellikle kısaltması olan “m” harfi ile gösterilir. İnsanlık ilk varlığından itibaren birçok uzunluk ölçümleriyle uğraşmıştır. Bunun için kendi vücudunun yapısal özellikleri ile ilişkilendirdiği birimler kullanmıştır. Bu birimler ayak, parmak, dirsek gibi adlarla kullanılmış, fakat her ülkenin kendi orantıları ve özelliklerinin olması nedeniyle farklılıklar göstermiştir. Bunun için belli bir sistem ihtiyacı gözlenmeye başlamıştır. Ancak bu 1700'lü yılların sonlarında mümkün olmuştur. Ölçüm birimlerinde tek düzen bir sistemin olmaması ticarette hile ve hataları oluşturuyordu ve bilimsel gelişmeye engel oluyordu.

Metre

SI(Uluslararası Birim Sistemi)'ya göre tarifi verilen 1 metrenin tam olarak ne kadar uzunluğa denk geldiğini kesin  olarak belirlemek için pek çok bilimsel metoda başvurulmuştur.

8 Mayıs 1790 - Fransız Ulusal Meclisi yeni metrenin, yarım-periyodu 1 saniye olan bir sarkaçın uzunluğuna eşit olmasına karar vermiştir.

30 Mayıs 1791 - Fransz Ulusal Meclisi metrenin yeni tanımı olarak Fransız Bilimler Akademisi'nin önerisini kabul etmiştir. Bu öneriye göre 1 metre Paris'ten geçen meridyenin dörtte bir uzunluğunun 10 milyonda 1'idir.

1795 - Pirinç geçici metre çubuk yapılmıştır.

10 Aralık 1799 - Fransız Ulusal Meclisi, 23 Haziran 1799'da yapılan ve Ulusal arşivlerde saklanan platin metre çubuğu en son standart olarak belirtmiştir.

28 Eylül 1889 - İlk Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metreyi %10'u iridyum'dan oluşan platin alaşımı standart bir çubuğun üzerindeki iki çizgi arasındaki mesafenin buzun erime noktasında ölçülen değeri olarak tanımlamıştır.

6 Ekim 1927 - Yedinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, platin-iridyum alaşımı standart çubuğun üzerindeki iki merkezi çizginin eksenleri arasındaki 0 °C'deki uzaklığın, bu çubuk 1 atmosfer standart basınç altındayken ve birbirinden 571 milimetre mesafedeki iki silindirin üzerinde yatay duruyorken yapılan ölçümünü metrenin tanımı olarak düzeltmiştir.

20 Ekim 1960 – On birinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metreyi kripton-86 atomunun 2p10 ve 5d5 kuantum seviyeleri arasındaki geçişteki ışımanın boşluktaki dalga boyunun 1.650.763,73'de biri olarak tanımlamıştır.

21 Ekim 1983 – On yedinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metrenin tanımını ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı mesafe olarak yapmıştır.

Etalon

Dünyadaki bütün metrelerin eşit olması ve ölçümlerde tutarlılık olması için bir örnek metre kabul edilir. Bu örnek metreye “etalon” denir. Platinden yapılmış bu metre standarttır. Fransa’da Sevres’de Milletlerarası Ağırlık ve Ölçüler Bürosunun yeraltındaki mahzeninde saklanır.

YORUM YAZ:

2 Yorumlar

  1. Eskiler metrenin bulunmasıyla ilgili şöyle bir hikaye anlatır : eskiden karışla ölçerlermiş her şeyi. Boyunu karışla ölçtükleri çocuklar kısa kalır, yetişkinler kısa yaşarmış. Bunun üzerine taşları yan yana getirerek çizgiler çizmişler, birleştirince metre bulunmuş :) Elbette anlattığınız şekilde. Her şey de ölçüp biçerek yapılıyor artık, iyi ki de bulunmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babannem de bu tarz hikayeler anlatırdı, güzelmiş :)

      Sil

Uyuyan Bir Adama Sadece Rüyalar Gelir..