Yapay Zeka Dost mu Olacak, Düşman mı?

Yapay zeka
Yapay Zeka

Gelecekte  yapay zekanın  bir bilinci olabilir mi?


İnsan ve robotların algı ve davranışları yapay sinir ağlarıyla birbirine benzetilmeye çalışılsa da şimdilik tam anlamıyla insana benzeyen bir robot yapılamadı. Gerçi robot Sofia var, onunda konuşmalarından robot olduğu belli oluyor tabi. Ama Sofia insana en yakın robot, bu bir gerçek..

Robot üretimi konusunda Boston Dynamics öncülerden biri. Fantastik videolar yayınlıyorlar.. (youtube'a "Hey Buddy, Can You Give Me a Hand?" yazıp bakınız. kapı kapanmasın diye araya ayağını koyan bir robot göreceksiniz..)

Şuan yapay zeka müzik, resim gibi sanatsal faaliyetleri de uygulayabiliyor. Fazla abartılmadıkça bu tarz gelişmeler güzel. Çünkü tarlada, inşaatta, eczanede çalışan robotlar görmek istemem. İnsan düşününce daralıyor..

Tamam yapay zekanın hizmet ve üretim olarak çok çok faydaları var. Peki bu fayda bazı mutluluk tablolarını ortadan kaldırmaz mı? Düşünün berber olan bir robota saç kestirmeye gittim, oturmamla kalkmam bir olacak, çünkü ışık hızında beni traş edecek. Yani robot berber bize gündem haberlerini anlatmıycak..

Askeri alanda da yapay zeka ve robot teknolojisi çok gelişti. Şimdinin gençleri gelecekte asker olursa belki uçan robotlara karşı savaşacaklar. Hiç yerlerinde olmak istemem, robota tekme atıyosun ayağın acıyo falan, veya seni tutuyo, yukarı kaldırıp fırlatıyo. O kadar yakınlarına yanaşabilirsek tabi. Utanç verici olaylar.. Bunlarla bordo bereliler bile baş edebilir mi..

Robotlarda kullanılan yapay zeka, gelecekte bizden daha zeki hale gelirse, insanlığı yok etmeye meyilli olabilirler. Robottan dost most olmaz.. Yapay zekanın insanlığın iyiliğine mi kötülüğüne mi doğru gelişeceği konusunda Elon Musk ve Mark Zuckerberg çok defa zıtlaşmıştır. Zuck'cı mısın, Musk'cı mısın sorusunda, ben Musk'cıyım.. (Mr. Muscle: Zor işleri ona bırakın.)


Önerilen içerik: Yapay Zekanın Hayatımızdaki Yeri

Yapay zekanın aşk, nefret gibi insana ait olan duygulara sahip olabileceğine inanmıyorum. Böylelikle bir yapay zeka insana neden yardım etmek istesin. Böyle bir isteği doğuracak duygusu olmayacak sonuçta. O zaman insanlara karşı nefret duygusu da olmaz diyebiliriz. Aslında yapay zekayı dost veya düşman yapacak kişiler bizleriz. Yapay zekanın görevi kendisine belirlenen hedefi başarılı bir şekilde tamamlamaktır. Eğer bu teknoloji yanlış kişilerin eline geçerse kötü sonuçlar doğurur. Tabi iyi kişilerin elindeyse de güzel şeylerin olması mümkündür.

Mesela kötü senaryoları düşünelim, dünyamız robotlar tarafından istilaya uğramış olsun. Robotların efendilerinin karşısına çıksak, yalvarsak, efendimiz bu zulm artık bitsin barış yapalım desek. Acaba pişman olur, bize acır mı? Acımaz çünkü bir duyguya sahip değil..

Yeni teknolojiler bir çok konuda bizlere yardımcı oluyor. Bunlara sağlık, gıda, ulaşım, ekonomi gibi alanları örnek verebiliriz. Tüm bu teknolojiler hayatımız kolaylaşsın diye üretiliyor, bu sayede daha hızlı yaşıyoruz. Aslında biz öyle sanıyoruz, hayatımız hızlanmıyor. Eğer böyle bir şey olsaydı, köşede kıyıda ekstra zamanımız olurdu. Eskilerin insanlarıyla kendimizi karşılaştırınca bu farkı görebiliriz. Dedelerimiz hem çalışırdı hem piknik yapardı hem de balkonunda oturur çay içer muhabbet ederlerdi. Bol bol zamana sahiplerdi. Bu devirde zamanımız gitmesin diye hızlı trenlerle yolculuk yapıyoz, hazır yiyecekleri tüketiyoz, aklınıza gelen zaman tasarrufu sağlayacak ne varsa hepsine sahibiz, ama zamanım bol diyen yok şu zamanda. Teknoloji pekte olumlu etki yapmamış bu yönden..

Yapay zeka insanlık için ne anlama geliyor?

YORUM YAZ:

4 Yorumlar

  1. Yapay zeka olayından bi daral geldi artık. Sen çok güzel yazmışsın kardeşim 👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak bana bile daraltı geliyor bazen, ama sonuçta önlenemez bir gelecek bu. Farkına bile varmıyoruz, yaşamımızın her yerinde yapay zeka var. Olası bir robot savaşı için şimdiden sığınak yapmak lazım :))

      Sil
  2. Özellikle "West World" dizisinden sonra hayatımdaki tüm olaylara bakış açım değişti. Sürekli üstüne düşündüğüm ve hatta fikir alışverişinde bulunmaktan en zevk aldığım konulardan birisi. Çünkü her şey bir muamma. Kimse haklı ya da haksız değil.Siz de güzel bir şekilde değinmişsiniz. Teşekkürler sayın yazar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu "West World" yine karşıma çıktı, artık izlesem iyi olacak :) Black Mirror ve Person of Interest dizilerini de izlemenizi tavsiye ederim, muhtemelen izlemişsinizdir. Bilişim ve yapay zeka konuları güzel ele alınıyor.

      Dediğiniz gibi yapay zeka ve robotlar hakkında konuşmak gerçekten hoş oluyor. Konu hem gerçek hem de fantastik olduğundan sohbetlerin sonu gelmiyor :) Ben de kendimce yorumlamış oldum.
      Rica ederim sayın okuyucu :)

      Sil

Uyuyan Bir Adama Sadece Rüyalar Gelir..