Yapay Zeka Yaz Okulu 2. Günde Neler Yaptık?

Yapay Zeka Yaz Okulu mustafaturkoz.com

Yaz okulunun 2. gününe(7 eylül) büyük bir heyecanla uyandık. İlk gün yapay zeka hakkında ilginç konulardan bahsedilmişti. Bugünün de güzel geçmesi umuduyla kahvaltımızı yapıp konferans salonuna doğru yola koyulduk. 1. günün sabahı yağmura yakalanmıştık, allah'tan birimizde şemsiye vardı da az ıslanmıştık. Birazda olsa ıslandık, çünkü 3 genç bir şemsiyeyle anca yürüyebilir. Başımı ıslanmaktan korudum, ama sırtım maalesef azcık ıslandı 😄 Bu sabah ise hava güneşliydi, başarılı bir şekilde hedefe ulaşabilmiştik.

Mustafa Türköz mustafaturkoz.com
Sakarya konferans salonu

2. gününde bitmesiyle yurda döndük. Aslında çarşıda biraz gezebilirdik, fakat gezmedik. Galiba bugün ki konuşmacılar bizi biraz yormuş olsa gerek. Hafif teknik konulara girilmesi de bizi sıkmış olabilir. Pek arada verilmemişti. Molasız üst üste 3 konuşmacı dinlediğimiz oluyordu.

Gezmediğimiz için, gezi konusunda bir yazı yazmayacağım. Zaten Sakarya 2 gün gezildikten sonra yetiyor. Gezme isteğim fazla kalmamıştı. Burada okumayı düşünenler bir günlüğüne de olsa gezip görsün. Üniversite eğitimi iyi olabilir bir şey diyemeyeceğim. Ama benim için şehir unsuru da çok önemli. Buraya gelmeden önce belki burada yüksek lisans yapabilirim diyordum, şimdi ise vazgeçtim gibi. Eskişehir'de yola devam yani.


 2. günün oturumları 


 1- 
Büyük Ölçekli Güvenliğin Öncelikli Olduğu Sistemlerde Gömülü- Zeki- Gerçek Zamanlı Sistemler : Uygulamalar ve Problemler
Sakarya Üniversitesi - Sakarya Üniversitesi
Prof. Dr. Erman COŞKUN - Arş. Gör. Büşra ALMA

 2- 
SAP Leonardo Machine Learning - turning insight into action, for truly live business
Aktek Bilişim
Kıdemli Proje Yöneticisi, Çözüm Mimarı Joseph Volkan ÖZCAN

 3- 
Bulanık Mantık ve Matlab Uygulamaları
Sakarya Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Alper KİRAZ

 4- 
Görüntü İşlemede Makina Öğrenmesi: Python ile Görüntü Benzerlik Analizi
İstanbul Üniversitesi
Öğr. Gör. Dr. Murat GEZER

 5- 
Aşırı Öğrenme Makinesiyle Sınıflandırma
İstanbul Üniversitesi
Arş. Gör. F. Onay KOÇOĞLU

 6- 
Zeki Makineler İnsanların Yerini Alacak Mı?
Sakarya Üniversitesi - Marmara Üniversitesi - İstanbul Üniversitesi - İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Alptekin ERKOLLAR - Prof. Dr. Haldun AKPINAR - Prof. Dr. Şafak URAL Moderatör Prof. Dr. Sevinç GÜLSEÇEN

 7- 
Akıllı Şebekelerde Sensör ve Röleler
Kocaeli Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Necmi Cemal ÖZDEMİR

 8- 
Akıllı Binaların Günümüzdeki Yeri
Sakarya Üniversitesi
Doç. Dr. Tahsin TURGAY

 9- 
Su Taşkınlarında Yapay Zeka Uygulamaları
Sakarya Üniversitesi
Doç. Dr. Emrah DOĞAN


 2. günün değerlendirmesi 


Birinci konuşmaya Erman Coşkun ile başladık. Kendisi Amerika'da olduğu için orada saat gecenin 2'si iken bizimle videolu konferans yaptı.

Güvenlik ve Güvenilirliğin önemli olduğu, hata payı olmayan sistemlerden bahsedildi. Bu sistemlere havacılık, trafik kontrol sistemleri, medikal sistemler ve enerji kontrol sistemlerini örnek verebiliriz.

Örnek Kazalar


  • Çernobil Nükleer Santrali Kazası (1986) (Operatör ve Sistem) 
  • Therac-25 Kazaları (1985-1987) (Yazılım) 
  • Exxon Valdez Kazası (1989) (Operatör) 
  • USS Vincennes (1988) (Operatör)

Sonrasında bu sistemlerdeki kazaların büyük yönetilemez karmaşıklıklardan(complexity) meydana geldiğini belirtti. Sistemler her geçen gün daha karmaşık, daha büyük ölçekli hale gelmekte ve bunların yönetimi için gömülü zeki gerçek zamanlı sistemlerin kullanımı hızla artmaktadır. Bu sistemlerdeki karmaşıklık doğru belirlenmeli, ölçülmeli ve yönetilmelidir. Aksi takdirde istenmeyen kazalar ve sonuçlar ortaya çıkabilir.

---

Joseph Volkan Özcan, kurumsal kaynak yazılım programları ve pazarlamadan bahsetti. Konuşması sırasında, SAP Leanordo Machine Learning'in her çıkan yeni değerde, kendini biraz daha eğittiğini ve SAP Customer Retention ile müşterinin gidip gitmeyeceğinin analizinin yapıldığını söyledi. Churn pretiction yöntemiyle müşterinin kredi kartı işlemleri tespit edilerek müşterinin ayrılıp ayrılmayacağı tahminlenebiliyor.

---

Panel oturumunda "Zeki Makineler İnsanların Yerini Alacak Mı?" bu tartışma konusu üzerinden tüm konferans salonundaki dinleyicilerde dahil olmak üzere, fikir paylaşımları yaptık. Kimimiz gelecekte robotların bizi ele geçireceğini ve köleleri olacağımızı iddia etti. Kimisi de böyle bir şeyin olabilmesinin imkansız ve bilim kurgu olduğunu öne sürdü.

Önerilen içerik: Big Data, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesinin Hayatımıza Etkileri

Benim şahsi fikrim ilk fikirden yana oldu. Elbette robotlar yaramazlığa başladığında bi fişlik canları var ve elektriği kestiğimizde duracaklardır. Peki ya buna da fırsat vermeyecek seviyelere gelirse robotlar!

Geçen aylarda Facebook şirketinde kendi aralarında konuşan chatbotlara şahit olduk. Kontrolden çıktıkları için Facebook chatbotları hemen durduruldu. Gelecekte yapay zekanın hayatımıza etkileri öngörülemez derecede olabilir. Sizce yapay zeka geleceğimizi nasıl etkileyecek?

---

En dikkatimi çeken konuşmalar bunlardı. Diğer oturumlardan tuttuğum notların birkaçını yazarak yazıyı sonlandırıyorum.

Makine Öğrenmesi:
Matematiksel ve istatistiksel yöntemler kullanarak mevcut verilerden çıkarımlar yapan, bu çıkarımlarla bilinmeyene dair tahminlerde bulunan yöntemler bütünü olarak adlandırabiliriz

Akıl kavramının binalarla birlikte kullanılması yani akıllı bina kavramı ilk olarak Amerika da ifade edilmiş ve Hartfor’daki City Place Building ilk akıllı bina olarak nitelendirilmiştir.

City Place Building mustafaturkoz.com
City Place Building

YORUM YAZ:

0 Yorumlar