Momo - Kitap Yorumu

Momo
Momo

Zaman yaşamın kendisidir. Ve yaşamın yeri yürektir.


Hikaye, sokakta yaşayan yedi yaşındaki bir kız çocuğunun (Momo) mahalle sakinlerince sahiplenilmesiyle başlar. Momo muhteşem bir dinleyicidir ve insanlar ona dertlerini anlatır, derman bulmuş halde geri dönerler. Günlerden bir gün mahallenin huzurunu bozacak bir olay yaşanır. Hayaletimsi topluluk Duman adamlar ortaya çıkar. İnce hesaplı planlar kurup insanların zamanını çalarlar. İnsanlar da hipnoz olmuş gibi bu adamlara kanar, zaman tasarrufu sözleşmesi imzalarlar. Artık kimse arkadaşıyla sohbet etmez olur, herkes zaman tasarrufu edecem diye robotlaşır. Bu işin üstesinden gelebilecek tek kişiyse Momo'dur. Olay olayı doğururken, Momo bu problemi çözmek ister. Karşısına yarım saat sonrasını görebilen bir kaplumbağa çıkar ve kaplumbağa sayesinde gizemli Hora Usta'yı bulur.

Hora Usta saniyeler içinde bi yaşlanan bi gençleşen birisidir. Dayı şov yapıyor bildiğiniz.. Enteresan bir karakter, neyse.. İnsanların zamanını yiyen Duman adamları nasıl yeneceklerinin planını yaparlar, tabi bu arada Hora Usta zaman nedir'i ve kavramını çok güzel açıklar. Hatta bir bilmece sorar Momo'ya..

Bilmece..


Üç kardeş, yaşarlar bir evde,
Hiç benzemez birbirine üçü de.
Sen onları ayırt edeyim derken,
Dönüşürler çabucak birbirlerine.
Birincisi evde yoktur gelecek.
İkincisi çıkmış gitmiş, dönmeyecek.
Üçünden en küçüğü evdedir.
O olmazsa her ikisi ne edecek?
Bildiğimiz sadece üçüncüdür.
Çünkü birinci ikinciye dönüşmüştür.
Sen tam onu görüyorum derken,
Bakarsın ki kardeşi görünmüştür.
Söyle şimdi: Üçü tek bir kişi mi?
Yoksa iki veya hiçbir kişi mi?
Adlarını bana sayabilirsin.
Üç kudretli hükümdarı bilirsin,
Bir ülkeye üçü birden hükmeder.
Ülkeyle bütünleşip bir eder.

Momo Hora Usta'nın da yardımıyla koskoca Duman adamlar ordusunun karşısında tek başınadır. Dünya bir saatliğine dönmez, zaman durmuştur, yollar, trafikler, insanlar hareketsizdir ve bu sırada Momo olayı çözmek zorundadır.

Kitap mutlu sonla biter, Momo arkadaşlarına kavuşur, eski günlere dönerler.. Momo, okuduğum güzel kitaplardan biri oldu benim için. Düşündürücü bir kitap ve zaman kavramını lezzetli bir şekilde anlatıyor. Okunası kitaplardan biri..

Şimdi benim fikirlere gelelim.. Düşünsenize, zaman yeni yaratılmış ve ilk saniyeler başlamış. Saniyeler ile birlikte "dakikalar", "saatler", "günler", "aylar", "yıllar", "yüzyıllar" diye durmadan devam etmiş zaman.. Dünyanın ilk dakikasına şahit olmak ister miydiniz?

Sizce zaman nedir..?
Zaman nereden geldi nereye gidiyor. Yarım saat sonra ne olacağını bilerek yaşamak nasıl olurdu?

YORUM YAZ:

6 Yorumlar

  1. Ne güzel bir kitapmış.Konusunu çok beğendim,en kısa zamanda alıp okuyacağım.Zaman bir illüzyon bana göre, hem var hem yok.Sadece ân var.
    Fakat dünyanın ilk dakikalarını görmek isterdim bu kesin..Tanıtım için çok teşekkürler😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürükleyici ve hayatımızdaki farkedemediğimiz değerleri hatırlatan bir kitap. Sadece an var diyerek bilmecenin de genel cevabını vermiş oldunuz :) Rica ederim, beğendiğinize sevindim.

      Bilmeceden:
      Birincisi evde değil, gelecek.(Gelecek zaman)
      İkincisi çıkmış gitmiş, dönmeyecek.(Geçmiş zaman)
      Üçünden en küçüğü evdedir. O olmazsa her ikisi ne edecek?(Şimdiki zaman)
      Üçünün de hükmettiği o koca ülke.(Zaman)
      Üç kardeş, yaşarlar bir evde.(Dünya)

      Sil
    2. Ne güzel bir bilmeceymiş😊Tahmin de etmiştim aslında geçmiş ve gelecek mi diye..Teşekkür ederim
      aydınlattığınız ıçin.

      Sil
  2. Merhaba mustafa kardeşim nasılsın?
    Bu kitabı bende okudum. Normalde çocuk kitabı olarak geçiyor ama bence her yaşta insanın okuması gereken bir kitap gerçekten çok sürükleyici mükemmel bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gökhan abi, hoş geldin :) İyiyim sağolasın, sen de iyisin inşaallah? Aynen hem çocuklar hem de yetişkinler için uygun bir kitap. Yazar okuyucu kitlesinin yaş aralığını iyi ayarlamış. Galiba en sevdiğin kitabın adı ne diye sorsalar artık Momo'yu söylerim :)

      Sil

Uyuyan Bir Adama Sadece Rüyalar Gelir..